top of page

#8 Inkrementalism: Gradvis tillväxt

Uppdaterat: 7 mars

Även när du lyckas ringa in vad som betyder mest för dig och gör störst positiv skillnad i ditt liv eller på jobbet så kvarstår frågan: "Vad gör jag när det allra viktigaste är för mycket och jag inte riktigt hinner med?" Det är precis den frågan som inkrementalism besvarar i denna artikel. Är du som mig så vill du ha saker färdigt gärna igår - tålamodet att sitta still i båten lyser med sin närvaro ibland. Artikeln är inspirerad av boken "Effortless" av Greg Mckeown - köp boken här.

 "Vad gör jag när det allra viktigaste är för mycket och jag inte riktigt hinner med?"

Ändå kan jag vittna om att livet som en strateg är mycket roligare än en taktiker. Skillnaden är att den första ser hela fotbollsplanet medan den andra stirrar sig blind på målet. Om du har läst artikeln om mål så vet du hemligheten redan: nämligen att små insatser över tid skapar en exponentiell tillväxt. Det går perfekt ihop med inkrementalism - nämligen den gradvisa tillväxten och inte omedelbara.


Rensa källarförrådet var en mardröm tills..

Under 10 år hade jag flyttat mina grejer från ena källaren till den andra - tanken av att stanna upp, rensa, slänga och eventuellt sälja vissa grejer kändes som ett berg jag aldrig skulle bestiga. För varje flytt verkade prylarna öka i antal - att jag också blev föräldrar gjorde inte saken lättare; barn är enorma miljöbovar som fungerar som magneter för all sorts leksaker och gossedjur. Allt slängdes in i källarförrådet.


En sak är jag säker på: att förtrycka någonting gör inte att det försvinner. Istället är det kvar någonstans lååång nere i vårt psykologiska källare och upptar tankekraft. Vi lär oss hantera saker för stunden istället för att en gång för alla fixa det för att det verkar mindre smärtsamt kortsiktigt - men i det långa loppet har jag lagt mer tid och energi på att ducka frågan om källarförrådet än att faktiskt ta tag i det. Inkrementalism handlar om att hamna i ett obesvärat tillstånd och göra det som betyder mest roligt - genom att ta många små steg mot rätt riktning över tid.



Hur kan något så horribelt som att rensa källarförrådet bli roligt? - det låter löjligt! Därför satte jag inkrementalismen på prov - jag delade upp aktiviteterna som jag trodde behövdes för att rensa, städa, slänga och organisera källaren. Jag landade på 10 olika saker som skulle göras - en sak för varje tillfälle. Varje tillfälle räknade jag skulle ta 30-60 minuter. Det tog mig några veckor att bli helt klar men för varje gång kände jag en känsla av framgång och ingen ängslan alls - jag tog bort förväntningen av att källarförrådet skulle vara helt klart efter ett enda besök.


Tiden mellan besöken till källarförrådet gav mig även chans att vara kreativ - jag kunde stanna upp och tänka ut bra idéer till förvaring men också vilka prylar jag först ville sälja för att skapa mer utrymme i förrådet och liknande. Detta kan kännas självklart men har du inte detta tänk med dig så kan det snabbt upplevas som överväldigande - det mänskliga svaret är att undvika det då.



Vill du och ditt team få stöd med att uppnå era mål genom självledarskap? Kom i kontakt med mig idag!



Att vara lat på rätt sätt

Det handlar om att överge tanken av att mer ansträngning utmynnar i bättre resultat - utan att använda tiden som en hävstånd i våra beslut och projekt som gör det lättare och viktgast av allt: hanterbart och långsiktigt. En sak är säkert - när saker och ting blir överväldigande kommer vi med ursäkter som vi rationaliserar för att inte göra det. Det vore synd om du får en sämre livskvalité för att du ännu inte knäckt koden med inkrementalism.


Så varför just 30-60 minuter i källarförrådet? För att om du minns från förra avsnittet så handlade essentialism att vi ska kunna helt återhämta oss från en insats - annars riskerar vi att bränna ut oss. Dessutom handlar det om att definiera och sätta ramar för sina insatser - även om du känner att du kan göra mer. Det är minst lika viktigt att du sätter en gräns för det minsta du tänker göra, för min del var det 30 minuter. Det ger en känsla av framgång som får mig att återkomma.


En av kärnfrågorna som inkrementalismen propagerar för i sitt obesvärade tillvägagångssätt är att kunna ställa fråga: "Hur ser färdigt ut för dagen?". Har jag ingenting att mäta mina insatser mot så riskerar jag dels att aldrig komma igång men även att aldrig sluta när jag väl satt igång - båda lika farliga tillstånd för hållbarheten. Det handlar också om att kunna släppa uppgiften mentalt.


"Hur ser färdigt ut för dagen?"

Föredrar du att lyssna på avsnittet istället? Lyssna på "Sunday Brunch Cast"


Bättre klart än perfekt

För att jobba med konsekventa steg framåt över tid för ett exceptionellt resultat så behöver du överge tanken om att våra insatser ska vara perfekt. Utan du litar på processen och har även utrymme för att korrigera saker och ting längs vägen. Det handlare snarare om att komma igång och göra sin insats inom det viktigaste området bra än att få till det perfekt. Om du minns du handlar paretoprincipen om hur en minoritet av aktiviteter leder till majoriteten av resultaten. Dessa aktiviteter behöver inte vara perfekta för att fungera.



Med denna inställning blir allting per automatik lätt - din insats är väldefinierad i förväg, du räknar med att resultaten lär synas sinom tid och du håller kurs. Det lär krävas två saker av dig: tro och tålamod. När du väl fått dina resultat i ditt första projekt så behöver du inte ha tro längre - bara tålamodet att hålla i och hålla ut.


På detta sätt behöver du inte skjuta upp saker längre - du kan välja att dela upp det i hur många bitar du vill istället och tillägna varje bit några minuter om dagen. Plötsligt blir allting lättare - men viktigast av allt: uppnåeligt.


För att göra våra projekt lätta och obesvärade - till och med njutbara så behöver vi sakta men säkert bli experter på att lägga märke till och eliminera friktioner i våra åtaganden. Det innebär att våga stanna upp och reparera någonting istället för att bara fixa det för stunden - även det kan vi dela upp inkrementellt. Vi ska byta ut hanterbart med sömlöst och friktionsfritt - få saker slår den känslan!


Redo att börja jobba inkrementellt?


Ladda ner detta arbetsblad och bryt ner dina projekt i små hanterbara bitar!
Ladda ner detta arbetsblad och bryt ner dina projekt i små hanterbara bitar!

 
 
 

コメント


この投稿へのコメントは利用できなくなりました。詳細はサイト所有者にお問い合わせください。

© 2025 av Jassim Ahmadi

bottom of page